Gebruikt jij het jaarverslag of de jaarrekening voor de aansturing van jouw onderneming?

Het klinkt niet geheel vanzelfsprekend, want een jaarverslag of jaarrekening wordt namelijk veelvuldig gezien als een genoodzaakt document die met name de belastingdienst, KVK, aandeelhouders en andere stakeholders informeert over het bedrijfsresultaat van jouw onderneming en zodoende verantwoording geeft voor de gemaakte keuzes. Dit is jammer, het opstellen van zowel een jaarverslag of jaarrekening kost namelijk veel tijd. Waarom zou je er dan niet voor kiezen om de structuur van de jaarrekening te gebruiken voor de daadwerkelijke aansturing van jouw onderneming?!

Het is hierbij de vraag of joúw accountant het jaarverslag of de jaarrekening dusdanig kan inrichten dat je op ieder gewenst moment de beschikking hebt over de gewenste cijfers en kengetallen uit jouw boekhouding. Daarnaast werkt een belastingadviseur in de meeste gevallen samen met meerdere accountants of advocaten en is tevens in het bezit van een fiscaal-juridische of fiscaal-economische achtergrond.

Hoe wordt een jaarverslag of jaarrekening commercieel ingezet?

De kern van een commerciële jaarrekening wordt gekenmerkt middels de rapportage waarmee op ieder denkbaar moment gebruik gemaakt kan worden van kerncijfers omtrent jouw boekhouding om zodoende financiële beslissingen voldoende te kunnen onderbouwen.

In het verleden is er door organisaties al veelvuldig gebruik gemaakt van deze methode. We delen enkele uitspraken van ondernemers die hun jaarverslag of jaarrekening reeds commercieel ingezet hebben:

  • “Opvallend dat iedereen vanwege het inzicht in kosten ineens veel meer inzet toont om daadwerkelijk te besparen!”

  • “Tegenwoordig wordt zelfs de doorlooptijd van offertes en het slagingspercentage van orders gemonitord middels de opzet van onze jaarrekening.”

  • “Via onze jaarrekening hebben we onze gemiddelde debiteurentermijn binnen 6 maanden terug weten te brengen van 98, naar 41 dagen!”

  • “Doordat we onze grootboeken net iets anders hebben ingericht kunnen we op ieder moment een ABC analyse van onze onderneming, voor onze klanten maken. De jaarrekening werkt uitstekend om onze kengetallen te bepalen.”

Contact

E [email protected]