Voorbereiding op een succesvolle onderhandeling

Voorbereiding op een succesvolle onderhandeling is de sleutel tot een resultaat dat gunstig is voor beide betrokken partijen. Door grondig onderzoek te doen naar het onderwerp en de behoeften en doelstellingen van beide partijen in de onderhandeling te begrijpen, kun je waardevolle informatie verkrijgen die niet over het hoofd mag worden gezien. Het biedt ook de mogelijkheid om mogelijke obstakels vooraf bloot te leggen en maakt zelfverzekerde en geïnformeerde besluitvorming mogelijk, ongeacht de situatie. Door de extra tijd te nemen om voor te bereiden, wordt ervoor gezorgd dat alle bases gedekt zijn, waardoor een soepel onderhandelingsproces mogelijk is waarbij alle belangen op een respectvolle manier worden behandeld. 

Je kunt het overleggen met een collega die je feedback kan geven op het gehele plan en het onderhandelingsproces. Feedback is in dit geval essentieel om het plan te optimaliseren. Door een goede feedback training wordt er ook nuttige feedback gegeven en creëer je ook het gevoel van essentiële hulp aan elkaar.  

Onderhandelen is een vaardigheid

Volgens Björn Deusings –expert op het gebied van feedback geven- zijn er diverse tips die helpen met het verbeteren van je vaardigheid om te onderhandelen. Tijdens een onderhandeling zijn er twee belangen, die van jezelf en van de tegenpartij. Hoe kun je ervoor zorgen dat beide partijen tevreden zijn en elkaar kunnen helpen, maar vergeet niet om jouw eigen belang op nummer 1 te zetten. Hieronder vind je elementen van onderhandelen. 

  • #1 Tijd nemen is belangrijk
    Tijdens het onderhandelen kan haast een belemmerde factor zijn. Wees rustig en neem de tijd tijdens de onderhandeling. Bouw een band op en bekijk diverse perspectieven van het onderhandelen. Je wilt namelijk met een goed gevoel de onderhandeling uitlopen en dat kan alleen met 
  • #2 Communicatie techniek
    Bij communicatie heb je verbale en non verbale communicatie. Zorg dat deze beide goed beheerst worden. Wees zelfverzekerd, menselijk en verwacht het onverwachte om voor alles een antwoord klaar te hebben. Door zelf sterk te zijn in communicatie kun je doorgaans meer uit het gesprek halen. Stel vragen om achter situaties te komen en maak het ook niet te persoonlijk. Het is immers een zakelijk gesprek waar beide partijen hun eigen belang voorop stellen. 
  • #3 Verwachtingen tonen
    Je kunt van te voren al een verwachtingspatroon geven aan de anderen. Hierdoor weten zij wat ze van jou kunnen verwachten en eventuele misvattingen kunnen hiermee voorkomen worden. Daarnaast zullen zij ook anticiperen op deze verwachting en hierdoor kun je eenvoudiger tot een oplossing komen. 
  • #4 Afspraken maken die voor beide partijen goed uitkomen
    Zorg ervoor dat je niet voor je eigen gelijk gaat, maar voor een oplossing die voor beide partijen logisch en duidelijk is. Maak daarbij concrete afspraken, maar het hoeft ook niet te gedetailleerd te zijn. Als beide partijen weten wat er verlangt wordt, dan is het prima. 

Onderhandelen kan essentieel zijn

Onderhandelen is een essentiële vaardigheid die ons op veel gebieden van ons leven ten goede kan komen, of het nu voor werk, gezin of bedrijf is. Door bovenstaande tips op te volgen en je goed voor te bereiden voordat er een onderhandelingsproces plaatsvindt, krijg je een beter inzicht in de situatie en alle betrokken partijen. 

Met vooraf duidelijke communicatietechnieken en verwachtingen, kunnen onderhandelingen veel soepeler verlopen en zijn beide partijen tevreden met het resultaat. Onderhandelingsvaardigheden vereisen oefening, dus wees niet bang om fouten te maken - het zijn vaak uitstekende leermogelijkheden!

Terug naar overzicht
Contact

E [email protected]