Oude regeling

Voor dat de nieuwe werkkostenregeling tot stand was gekomen, mochten werkgevers elke werknemer een kerstpakket schenken tot 70 euro met een eindheffing van 20%. Misschien is uw bedrijf helemaal niet blij met een nieuwe regeling omdat uw afdeling boekhouding en administratie bijvoorbeeld veel tijd heeft gestoken in het standaardiseren van de oude regeling.

Toch heeft de nieuwe regeling vooral voordelen voor uw bedrijf.  Het heeft namelijk 29 oude regels voor het vergoeden en schenken aan uw personeel, samengevoegd tot een regeling: de werkkostenregeling. 

Kerstpakketten belastingvrij

De kerstpakketten vallen in uw WKR budget onder het niet verrekenbare deel oftewel het vrije/forfaitaire deel. Uw WKR budget is opgedeeld in 2 stukken, 3% van de eerste 400.000 van het totale fiscale loon. Boven de 400.000 euro was het percentage 1.18%, maar door de corona crisis is dit percentage tijdelijk verhoogd naar 3%. . Alles wat boven de genoemde procenten gaat, betekent een eindheffing van 80% voor uw organisatie. De kerstpakketten vallen dus onder het niet verrekenbare deel, wat inhoudt dat u het niet kunt verrekenen met het salaris van uw werknemers. Het tweede deel is de vrij ruimte of te wel de forfaitaire ruimte. Uitgaven hieruit worden dus in mindering gebracht op het WKR-Budget. Benieuwd naar een kerstpakketten specialist? Bekijk dan hier de Kerstpakket Webshop.

Ook moet er voldaan worden aan de gebruikelijkheidstoets. De gebruikelijkheidstoets houdt in dat de gedane uitgaven van het WKR-budget niet meer dan 30% mogen afwijken van soort gelijke uitgaves in de organisatie of branche waarin het bedrijf zich bevindt. Hiermee wordt u gevraagd om uw uitgaves na de invoering van het WKR-budget, relatief hetzelfde te houden als voor de invoering van het WKR-budget. Besteedde u voor de invoering bijvoorbeeld 300 euro per werknemer aan een kerstpakket, dan is er geen reden waarom u dat niet kan blijven doen.

Kort samengevat, u kunt dus belastingvrij vergoedingen geven, wel moet het totale bedrag niet boven de vrije ruimte uitkomen. De vrije ruimte wordt berekend op basis van de salarissen van alle werknemers bij elkaar. Komt u boven de forfaitaire ruimte terecht, dan betaalt u over het overschreven bedrag 80% belasting. Houdt u ook aan de gebruikelijkheidstoets en wijk niet meer dan 30% af van de gelijkwaardige uitgaves in uw organisatie en branche.

Senario schets

Voorbeeld: is uw loonsom van alle medewerkers 400.000 euro? Dat betekent 3% van de 400.000 = 12.000 beschikbaar als vrij besteedbare ruimte. Is de som 450.000? Dan is het weer 3% van 400.000 = 12.000 + de overige 50.000, hier is het percentage 1.18% dus 1.18% van 50.000 = 590 euro. Totale som = 450.000 euro dat betekent dat de vrije ruimte = 12.000 + 590 = 12.590.

Bent u benieuwd welke fiscale voorwaarden er zijn? Klik daarvoor op onderstaande link:
https://www.kerstpakketonline.nl/kerstpakket-belasting/

Terug naar overzicht
Contact

E [email protected]