Onderwerpen op het gebied van financiën, waaronder cash & cashflow, creditcontrole en debiteuren beheer. Maar ook het vinden van aanvullend bedrijfskapitaal, en mogelijk het zoeken naar een alternatieve bankrelatie of zelfs een bedrijfsopvolger, is regelmatig aan de orde. Zaken zoals verkoop en marketing, communicatie, social media en ook export, of nieuwe fabricagetechnieken, innovatie, personeel, gezondheid- en veiligheidszaken. Voor- en nadelen van ISO/kwaliteitscontrole programma’s, in feite allerlei zaken die te maken hebben met de gewone bedrijfsvoering en die van invloed zijn op de winstgevendheid van de MKB onderneming. Dit alles is vele malen eenvoudiger middels een goede samenwerking tussen het MKB en accountants.

MKB en het klein bedrijf – wat zijn de verschillen?

Naast het midden- en kleinbedrijf valt onderscheid te maken in zogeheten kleine en micro ondernemingen. Het verschil met een MKB onderneming is met name gelegen in de hoeveelheid werknemers en de grootte van de jaaromzet. Laatstgenoemde kan enigszins als logisch gevolg gezien worden. Waar MKB ondernemingen doorgaans tot maximaal 250 werknemers gaan kleine ondernemingen in de meeste gevallen tot 50 werknemers. Micro ondernemingen gaan doorgaans niet verder dan 10 werknemers. De MKB betekenis blijft als het ware het zelfde. Alleen de hoeveelheid werknemers varieert sterk. Zo kun je ondernemen onder het motto 'Hoe meer zielen, hoe meer vreugd' of juist gaan voor 'Less is more'.

MKB Nederland

De Koninklijke Vereniging MKB Nederland is in 1995 ontstaan en draagt als organisatie zorg voor de ondernemers die actief zijn in het MKB. Deze belangenorganisatie overlegt en samenwerkt met de overheid om zodoende de wetgeving zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de actuele wensen en behoeften van ondernemers. MKB Nederland is zodoende een soort van stok achter de deur voor je onderneming.

Contact

E [email protected]